Kaunista, piristävää ja toiminnallista pihalle

 

Ulkona voi eri vuodenaikoina toteuttaa monia asioita ja erityisesti kesällä se on oikea aarreaitta. Sijaitsi piha sitten palvelutalossa tai omakotitalossa tai oli se parveke tai patio, tilaa kannattaa hyödyntää.

Kukkien ja kasvien hurma

Perinteisiä keinoja on erilaisten kukkien ja muiden kasvien istuttaminen ja kylväminen pihalle ja parvekkeelle. Mikäli maa on esim. asfaltoitu tai kivetty, vihreyttä voi tuoda isoilla ruukuilla, joihin kasvit istutetaan. Myrkyttömiä koristekasveja ja hyötykasveja, mm. yrttejä, voi kylvää myös samaan ruukkuun. Korotetut kasvilavat ja istutusaltaat ovat käyttökelpoisia; tällöin ikäihmiset voivat itse osallistua kasvien hoitoon. Laatikkoon sopivia kasveja ovat mm. lehtisalaatti, retiisi, pinaatti, herne, sipuli ja kuukausimansikka. Mikäli pihalla on tilaa, sille voi perustaa hyötytarhan, josta löytyy syötävää koko kasvukauden; yrttejä, mansikoita, perunaa, viinimarjoja ja karviaismarjoja, juureksia, raparperia jne.

Mikäli pihalla kasvaa useita kasvilajeja, niiden viereen voidaan asentaa myös säänkestävät kyltit, joissa on kasvin nimi niin suomeksi kuin latinaksi. Kasvien tunnistaminen ja niidennimien muistelu on hyvää muistiharjoitusta ja yhteinen puuha myös eri sukupolville. 

         

Betonilaatat raparperinlehdellä

Pihaa voi kaunistaa edullisesti yhdessä esim. tekemällä astioita ja pieniä patsaita tai pöytäliinanpainoja savesta, jota saa mm. askartelutarvikeliikkeistä. Pihalle voi askarrella myös betonilaattoja raparperinlehtien tai muiden isojen lehtien (esim. vuorenkilpi) päälle. Helpointa on käyttää työhön rautakaupasta saatavaa kuivabetonia, jolloin jauheeseen lisätään vain vettä ja seos sekoitetaan tasaiseksi. Raparperinlehti laitetaan esim. muovisäkin päälle oikea puoli alaspäin. Jos lehtiruoti on hyvin paksu, voit ohentaa sitä hieman terävällä veitsellä. Tämän jälkeen lehti voidaan voidella ruokaöljyllä sen irrottamisen helpottamiseksi. Peitä lehti noin parin sentin kerroksella betonia ja taputtele hyvin, jotta ilmakuplat poistuvat. Saat lehdestä kestävämpiä, jos leikkaat esim. kanaverkosta lehdenkokoisen palan ja painat sen märkään betoniin kiinni ja lisäät vielä yhden kerroksen betonia. Anna lehtien kuivua rauhassa noin vuorokausi. Käännä kuivuneet lehdet ympäri ja poista raparperinlehti. Voit käyttää apuna esim. puukkoa tai tikkua.

Lehtilaattoja voi käyttää koristeena puutarhassa tai maahan upotettuina askelmina esim. johdattamassa mietiskelypenkille.

Raparperinlehden voi asettaa myös hiekkakuvun tai astian päälle, jolloin saat yksilöllisen betoniastian vaikkapa lintujen juoma-astiaksi. 

 

 

Pyykkiä kuivumaan

Pihalle kannattaa suunnitella myös erilaiseen toimintaan aktivoivia elementtejä. Millaiset askareet ovat kaikille tuttuja? Pihalle voidaan asentaa sopivalle korkeudelle esim. pyykkinarut, joihin asukkaat voivat ripustaa pikkupyykkiä pyykkipoikien avulla (harjoitusta käsille ja sormille). Samalla voidaan etsiä pareja sukille. Yhdessä hoitajien kanssa voidaan myös tuulettaa ja vetää lakanoita, mikä on hyvää lihasharjoitusta.

 

 

Postilaatikot

Jos postilaatikosta löytyisikin minulle kortti tai kirje? Pihalle voidaan asentaa yksi yhteinen postilaatikko tai esim. kaikille ryhmäkodin asukkaille oma, jonne tehdään kävelyretkiä. Laatikkoon voisi sitten ilmestyä mukavia kuvakortteja tai kirjeitä, kaikille tasapuolisesti tai yhteisiä.

Laatikko voi olla standardimallista tuunattu tai vaikkapa alusta asti puusta yhdessä valmistettu ja maalaten koristeltu.

 

Puutarhatuoli

Kesäisin on pihalla hyvä olla rauhoittumis- ja katselupaikka. Se voi olla keinu tai tukeva tuoli. Tuolin voi rakentaa vaikka kirpputorilta löytyneestä tuolista. Mikäli siinä on kangaspäällyste, sen voi peittää sään kestävällä kankaalla, mikäli tuoli ei sijaitse sateelta suojassa. Tuolin ylle voi virittää myös kevyen ”prinsessaverhon”, joka suojaa hyönteisiltä ja luo lisää tunnelmaa.

 

Eläimet

Erilaiset eläinhahmot esimerkiksi betonista elävöittävät pihaa, mutta sinne voi tuoda myös eläviä eläimiä. Olisiko työntekijöiden kissojen tai koirien mahdollista vierailla työpaikalla? Tai voisiko kissa jopa asua ryhmäkodissa? Akvaario tuottaa paljon iloa, värikkyydellään ja vesielementin tuomisella sisätiloihin turvallisesti. Myös lintuja sirkuttelee palvelutaloissa.

Kanat on ilmeikkäitä eläimiä, joiden pito on mahdollista myös taajamassa. Toiminta vaatii vain vähän viitseliäisyyttä (on mm. rekisteröitävä siipikarjan pitopaikka sekä rekisteröidyttävä eläintenpitäjäksi), mutta internetistä (mm. kesäkanan hankkiminen ja pito) sekä kuntien eläin- ja maatalousviranomaisilta saa neuvoja, joilla pääsee hyvin alkuun. 

 

Pelit

Monien pelien pelaamisen voi kesäksi siirtää ulkotiloihin; pihalla voi pelata niin shakkia kuin korttiakin. Myös monet pihapelit voi soveltaa ikäihmisille sopiviksi. Tällaisia ovat vanhat tutut Peili, Renkaiden heitto ja Väri sekä myös mm. Mölkky. Sählystä voi tehdä istumaversion ja pelata sitä piirissä lyhyiden mailojen kanssa.

 

Ruokailu ja kahvittelu

Kesällä, kauniilla ilmalla kannattaa siirtää myös kahvittelu ja mahdollisuuksien mukaan myös ruokailu ulkosalle. Yleensähän ruokahalukin on tunnetusti parempi ulkoilmassa. Ruokailusta kannattaa tehdä yhteinen tapahtuma, joka alkaa vaikkapa tuoreen persiljan hakemisella leivän päälle ja yhteisellä pöydän kattamisella, joissa jokainen on mukana voimien ja mahdollisuuksien mukaan; vaikka laulaen.