Kasvitunnistusta

Muistelua, muistijumppaa ja aistien avausta.

Ohjaaja käy keräämässä kasveja lähialueen metsästä, pelloilta tai pihalta. Kasveja valittaessa otetaan huomioon ryhmä; vaikeasti dementoituneiden ryhmälle kerätään erilaisia kasveja kuin parempikuntoisille.

Helppoja kasveja:

mustikka, puolukka, voikukka, vadelma, koivu, mänty, pihlaja…

Hieman vaikeampia:

siankärsämö, metsäkurjenpolvi, niittyleinikki, päivänkakkara, hiirenvirna, lupiini, hies- ja rauduskoivun erottaminen…

Voi ottaa mukaan myös kasvikirjan tai internetin ja etsiä sieltä yhdessä vastauksia.

 Ryhmässä arvuutellaan kasveja. Tarvittaessa ohjaaja voi auttaa esimerkiksi kasvupaikan suhteen (kasvaa soilla), värin suhteen (keltainen kukka), kukkimisajan suhteen (aikaisin keväällä). Voi myös kysyä: ”mikäs laulu tästä kasvista on tehty?” (Rentun ruusu/maitohorsma). Kasveja voi antaa myös kosketeltavaksi ja haistettavaksi, miltä ne tuoksuvat.

Voi myös järjestää tunnistuskilpailun ja voittajalle pieni palkinto.

Tarinan voi viedä myös muistoihin; ”millaisia kasveja kotipihoilla on kasvanut?” tai mitä lauluja tai tarinoita muistatte pihlajista?”. Jos henkilön omassa huoneessa/kodissa on kasveja voidaan keskustella myös niistä ja muistella niiden nimiä.