Tanssi

Tanssi on monille ikäihmisille mieluisa liikuntamuoto, koska siinä yhdistyvät monet rakkaat asiat: liike musiikin mukaan, itse musiikki, sosiaalisuus sekä muistot erityisesti nuoruudesta. Monille innokkaille tanssijoille voi olla vaikea hyväksyä sitä tosiasiaa, että ei pysty tanssimaan enää kuten ennen. On kuitenkin muistettava, että tanssi luonnistuu suhteellisen huonokuntoisillakin, kunhan vauhti on riittävän hidas. Jos tanssiparina on esimerkiksi hoitaja tai muu ”vakaa” ja luotettava liikkuja, ikäihminen voi myös tukeutua häneen. Tanssia pystyy harrastamaan myös sovellettuna monin tavoin. Näitä tanssin muotoja ovat mm. senioritanssi, istumatanssi, pyörätuolitanssi ja sormitanssi.

Senioritanssi

Senioritanssi on ikäihmisille kehitetty eurooppalainen liikuntamuoto, josta voivat nauttia liikkumiskyvyltään erilaiset ihmiset. Senioritanssit ovat rentoja seuratansseja, joilla kullakin on oma nimi, koreografia, luonne ja musiikki. Senioritansseja voi tanssia seisten tai istuen.

Senioritanssille tyypillistä

-  rentous, seurallisuus ja itseilmaisu
-  helposti opittavat askeleet
-  mukaansa tempaava musiikki
-  jatkuvasti vaihtuva pari
-  mies- ja naisroolien vähäinen painoarvo
-  sovellettavuus
-  eriluonteisten tanssien suuri kirjo

Senioritanssin laaja-alaiset hyödyt iäkkään toimintakyvylle

-  tasapaino ja jalkojen kunto
-  sydänterveys
-  muisti
-  ilo ja elämykset
-  ystävyys ja yhteisöllisyys
-  uuden oppiminen
(Suomen kansainvälisen senioritanssin liitto ry)

Istumatanssi

Istumatanssi on monesti hyvin lähellä senioritanssia, mutta istumatanssia harrastetaan vain istuen, joko tuolilla tai pyörätuolissa. Myös istumatanssissa on yleensä koreografia, jota toistetaan tiettyyn musiikkiin. Ohjaaja voi toki käyttää myös omaa luovuuttaan ohjatessaan ja luoda tanssikoreografia esimerkiksi kulloinkin muuttuvan tarinan ympärille. Tarina voi olla myös vuorovaikutteinen, jolloin ryhmäläiset otetaan mukaan tarinan kerrontaan (tällöin on lähinnä käytettävä kappaleita, joissa on pelkkä säestys).

Pyörätuolitanssi

Pyörätuolitanssi on tanssia, jossa toinen tai molemmat tanssijoista ovat pyörätuoleissa. Pyörätuolitanssi voi harrastaa myös yksin ilman paria. Pyörätuolitanssi on usein vapaata liikkumista musiikin mukaan ilman tiukkaa koreografiaa. Pyörätuolitanssissa myös kilpaillaan.

Sormitanssi

Henkilöt, jotka eivät esimerkiksi pysty nousemaan vuoteesta voivat harrastaa sormitanssia. Sormitanssissa henkilö yksin tai esimerkiksi hoitajan kanssa yhdessä liikuttaa sormia eri tavoin musiikin tahtiin. Parin kanssa voidaan myös käyttää käsiotteita, heilutuksia, työntöjä, vetoja, pyörityksiä, nostoja, laskuja yms. Yksinkin onnistuvat taputukset, koputukset, ”hyppelyt” jne.

Kaikissa näissä tanssin muodoissa voidaan käyttää myös lisävälineitä, jotka tuovat lisää näyttävyyttä ja voivat tuoda tehokkuutta ja lisää mielekkyyttä liikkeisiin. Näin erityisesti, jos kyse ei ole paritanssista, vaan tanssitaan yksin. Mahdollisia lisävälineitä ovat esimerkiksi erikokoiset huivit, nauhat, värikkäät köydet (tanssimato), värikkäät varjot, pallot, rytmisoittimet, oksat, hulavanteet, erilaiset kapulat, höyhenet, nallet yms.   

”Tanssiessaan ihminen on kaunis”

Aira Samulin

Lisätietoja ja koulutusta ohjaukseen:

www.ikainstituutti.fi

www.voimaavanhuuteen.fi/senioritanssi ja musiikkiliikunta

www.senioritanssi.fi

www.elakkeensaajat.fi

Projektin aikana on tarkoituksena laatia yksinkertaisia ohjeita erilaisiin tanssisäveliin niin istuma- kuin seisomatanssien osalta.