Servettitekniikka

Servettitekniikalla (decoupage-tekniikka) kuvioit helposti esim. käsittelemättömät saviruukut sekä puu- ja vaneriesineet. Vesiohenteista servettilakkaa, tunnetaan myös nimillä liimalakka ja decoupagelakka, on saatavilla matta- ja kiiltäväpintaisena. Kynttilöille on oma lakkansa, samoin posliinille ja tekstiileille omansa.

Nimensä mukaisesti servetit sopivat tähän tekniikkaan erinomaisesti, mutta lisäksi on saatavilla servettejä hivenen paksumpia decoupage-papereita sekä riisipapereita.
Jotta servetin kuvio tulee hyvin näkyviin, kiinnitettävän alustan tulee olla melko vaalea. Tosin joissakin tapauksessa vanhahtavan tunnelman aikaansaamiseksi ei haittaa, jos pohja ei ihan vaalea olekaan.

Leikkaa haluamasi kuva servetistä ja poista servetistä ylimääräiset kerrokset, vain ylimmäinen painettu kerros käytetään. Asettele kuvio oikealle paikalle ja levitä servettilakkaa siveltimellä kuvion keskeltä reunoja kohti. Jos työhön jää paljon ilmakuplia, käy työ läpi varovasti siveltimellä. Mitä suurempi kuvio on, sitä tarkempi on oltava siinä, ettei kuvio veny ja ettei ilmakuplia jää runsaasti. Jos käytät paksumpia papereita, on lakka levitettävä ensin kiinnitettävään alustaan ja sitten vasta siveltimen kanssa kiinnitettävä kuvio työhön. Lopuksi voit lakata halutessasi koko työnkin servettilakalla. Vesiohenteisena lakkana servettilakka kuivuu nopeasti, työ on yleensä täysin kuiva parissa tunnissa.

Kierrätyskeskuksista saa muutamalla kymmenellä sentillä vanhoja vaaleita lautasia, joista saa servettitekniikalla upeita seinätauluja. Kuumaliimalla voi kiinnittää lautasen taakse ripustuslenkin ja liimata lenkin päälle kangaspalan jotta ripustuslenkki varmasti kestää.

Meriaiheisia lautastauluja Maria-kodin Merinäyttelyssä:

Upeita servettejä voi tilata netistä www.servettipuoti.fi

Servettipuodissa myydään servettejä yksittäin ja paketeissa. Puoti on erikoistunut servetteihin ja siellä on lukemattomia erilaisia maisemia, eri vuodenaikoihin liittyviä, elokuviin, erilaisiin eläimiin ja kasveihin liittyviä servettejä. Servettejä ei kannata tilata pakettitolkulla, sillä usein yhdestä servetistä tulee jo kaksi tai jopa useampi työ.  Jotta töistä saataisi hieno esim. näyttelykokonaisuus, kannattaa valita jokin tietty aihepiiri, esimerkiksi linnut, joulu, maisemat tms.

Servettitekniikka on helppo työtapa ja melko nopea. Vanhukset ovat tykänneet tästä työmenetelmästä. Servettilakkaa voi ostaa  suomalaisesta kirjakaupasta, tiimarista tai askartelukaupoista. Lakkapullo maksaa noin 4-10 € riippuen lakan merkistä ja pullon koosta.