Kankaanpaino sabluunalla

Tarvitset:

Sabluunapainannassa voidaan haluttu kuvio painaa kankaalle kalvosabluunan avulla. Tällöin voidaan määritellä itse mihin kohtaan painokuvio ja värien pääsy kankaalle asetetaan. Työskentely voi myös alkaa siitä että suunnitellaan itse haluttu kuvio, mutta usein helpompi ratkaisu vanhusten parissa työskennellessä kannattaa nähdä vaivaa ja valmistella sabluunat etukäteen. Valmiita sabluunoita myydään myös askartelukaupoissa sekä niitä on lainattavissa Osallistumisen hurmaa - toimistossa (Karhunkatu 2).

Mikäli aioit toteuttaa kankaanpainoa melko huonokuntoisten vanhusten parissa, kannattaa sabluuna tehdä kontaktimuoviin. Kontaktimuovi liimataan kiinni painettavaan kankaaseen, tällöin se ei vahingossakaan liiku ja työ onnistuu varmimmin. Parempi kuntoisten kanssa, esimerkiksi päiväkeskuksissa voi käyttää pestäviä sabluunoja.

Huomioita sabluunapainantaan:

Sabluunapainannassa, jossa kuvioista halutaan hyvin tarkkoja ja virheettömiä onkin hyvä käyttää kiinnitettävää kaaviota, esimerkiksi kontaktimuovia. Painanta tulos on hyvin tarkka ja tällä menetelmällä voi tehdä myös hyvin vaativiakin kuvioita. Kankaaseen kiinnitettävällä kaaviolla kuvion reunat säilyvät siisteinä. Kiinnitettävän kaavion painannassa voidaan huoletta levittää väriä sekä telalla että tuputtelemalla. Kiinnitettävällä kaaviolla työskentely sopii hyvin aloittelijoille, jolloin kankaanpainamisen alkutaipaleella ei työskentelyyn synny turhia ongelmia. Kiinnitettävän kaavion käyttö voi olla aikaa sekä kärsivällisyyttä säästävää, sillä se pysyy työskennellessä paikoillaan. Kiinnitettävän painantakaavion haittapuolena on se, että sabluunan liimapinta kuluu jokaisen käytön jälkeen, kuvion toistettavuus voi olla vaikeaa ja käyttö luultavasti rajoittuu muutamaan kertaan.

LEIMASIN PAINANTA

Tarvitset:

Leimasinpainanta on kankaanpainannan yksinkertaisin muoto. Työn alkuun pääsee nopeasti, sillä monimutkaisia työvälineitä ei tarvita. Leimasinpainantaa varten voidaan löytää sopivia leimasimia jo tarkastelemalla ympäristöä, esimerkiksi erilaiset luonnonmateriaalit. Leimasimiksi sopivat löydetyt esineet ja materiaalit, joiden muoto tai pinta jättävät erilaisia painojälkiä, esimerkiksi pullonkorkkeja, lankarullia, erilaisia puupalasia tai muita pieniä esineitä ja kasvin osia. Huokoset materiaalit sopivat yleensä tähän tarkoitukseen paremmin kuin sileät muovi- tai metalliesineet.

Leimasimia voidaan myös valmistaa itse, sillä leimasimena toimii myös erinomaisesti halkaistu sipuli tai paprika, kuten myös halkaistu peruna, johon voidaan kaivertaa yksinkertainen kohokuvio. Luonnonmateriaaleilla painaessa kuvion jälki on elävämpi ja lopputulos voi olla silti näyttävä yksinkertaisesta tekniikasta huolimatta. Tasaiselle puupalalle voidaan liimata myös kohokuvioita kuten tulitikkuja, nappeja, puupaloja, puuvillanyöriä, vaahtomuovia ja aaltopahvia. Liimattaessa kohokuvioita puupalalle on tärkeää huomioida, että kuviot ovat samankorkuisia, jotta painojälki olisi tasainen.

VIIMEISTELY

Loppusilauksen ja yksityiskohtia voi halutessaan vielä tehdä kangastusseilla (esim. pieniä lehtiä, varsia,rajoja). Kangastusseja on erivärisiä.Kankaan painoväri/kangastussi kiinnitetään silittämällä leivinpaperin läpi sen jälkeen kun väri on kuivunut (seuraavana päivänä). Mikäli työn ei ole tarkoitus olla pesun kestävä, ei silitys ole tarpeen. Tauluissa ja muissa koristeissa se ei ole välttämätön.

Kankaanpainotyöpajan voi koota jonkin teeman ympärille, esimerkiksi meri tai vaikkapa sadonkorjuu.

Lisää tietoa www.kaspaikka.fi

Materiaalit ovat melko edullisia. Painopohjaksi sopivat vaikkapa lakanakangas/puuvillakangas ja kangaspainovärejä voi hankkia esimerkiksi Neuvottomasta www.kissanviiksi.fi