Osallistumisen Hurmaa
Osallistumisen hurmaa – projekti on päättynyt vuoden 2014 lopussa. Projektin tuottamaa materiaalia on nähtävissä tällä internetsivustolla ainakin vuoden 2019 loppuun asti. Projektin yhteyshenkilönä toimii toiminnanjohtaja Sirpa Kotola, p. 044-7233 110, sirpa.kotola@koskenrinne.fi.

Projektin tavoitteet

Projektin päätavoitteena on luoda uusi Osallistumisen hurmaa – toimintamalli, jonka avulla voidaan toteuttaa vanhuksille suunniteltua taide- ja kulttuuritoimintaa. Taide ja kulttuuri käsitetään hankkeessa nimenomaan laaja-alaisesti arjen kulttuuriksi, jonka tulisi olla osa jokaisen ikäihmisen jokapäiväistä toimintaa ja kaikkien oikeus. Kulttuuri ja taide onkin joillekin kirjallisuutta, toisille lavatansseja ja kolmannelle karjalanpiirakoita, kaikille omien mieltymysten mukaan. 

Voimien heikentyessä kulttuuri voi olla äänikirjojen kuuntelua, keskustelua, muistelua tai tuolijumppaa. Tavoitteena on siis saada arjen taide ja kulttuuri kaikkien saataville esim. riippumatta ikäihmisen asumismuodosta tai fyysisestä kunnosta. Taide ja kulttuuri työmuotoina tulisi olla myös erottamaton osa hoitajien työtä niin kotona kuin hoivayksiköissä tuoden iloa ja elämyksiä kaikille osapuolille. 

Kuinka tätä teemme?
-  Kartoitamme maaperän ja kasvualustan
-  Kylvämme ja ideoimme
-  ”Lannoitamme”, rikastutamme, sovellamme ja muokkaamme
-  Kehitämme vahvoja ideoita eteenpäin
-  Poimimme hyvät, kypsät hedelmät
-  Jaamme satoa
-  Juurrutamme
-  ”Puu” tuottaa satoa ja kasvaa vuosi vuodelta, rikastuttaen ikäihmisten arkea

Konkreettisia tehtäviä ovat mm. erilaisten toimintatuokioiden ideoiminen ja pitäminen eri yksiköissä, sekä näiden kokemusten pohjalta erilaisen materiaalin tuottaminen hoitajien, vapaaehtoisten ja omaishoitajien toiminnan tueksi. Projekti järjestää myös erilaisia koulutuksia sekä luo verkostoja toimijoiden välille.